Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

lördag 12 december 2009

FEM PELARE ÄR MER ÄN FYRA BEN...


Varje religion har sitt sätt tydliggöra sin struktur. Buddhismen har det åttafaldiga vägen, islam har sina fem pelare och vi kristna - vad har vi?

I Apostlagärningarna berättar Lukas om de troendes gemenskap, kap 2:42:
... DE DELTOG TROGET I APOSTLARNAS UNDERVISNING OCH DEN INBÖRDES HJÄLPEN, I BRÖDBRYTANDET OCH BÖNERNA.
I den gamla Bibelöversättningen från 1917 formulerades samma sak så här:
... UNDERVISNING, BRÖDRAGEMENSKAPEN, BRÖDBRYTELSEN OCH BÖNERNA.
Till er muslimer som lite osakligt säger att "Bibeln har skrivits om många gånger" så är det alltså så att Bibeln har översatts många gånger! Inte skrivits om! Varje text måste översättas på nytt eftersom språket ändrar sig genom seklerna.
Dessa lite ålderdomliga uttryck formades till det roliga och pedagogiska uttrycket att en kristen går på fyra ben! Fyra B:n

1. BIBELN, alltså undervisningen, är det första "benet". Man kan inte vara privatkristen och själv hitta på sin tro. En kristen läser Bibeln och hämtar där näring till sin tro. Det är som att läsa ett Guds kärleksbrev till oss! Sedan får var och en pröva sina upplevelser och tankar mot Bibelordet, för att hitta uppmuntran men också varning.

2. BRÖDRAGEMENSKAPEN kallas också för DEN INBÖRDES HJÄLPEN. Det betyder att i en sann kristen gemenskap är hjälpsamheten ett kännetecken. Det kan gälla allt ifrån mat till kläder, pengar och husrum. Gemenskapen inbegriper även kvinnor, tro inget annat. Tron tar sig alltid konkreta uttryck, annars är den en tom åsikt och ett dött skrammel.

3. BRÖDBRYTANDET är inte bara bordsgemenskapen, det är också djupast sett själva NATTVARDEN. Under den första kristna tiden var nattvarden som en hel måltid, men sedan utvecklades den till att bli mer stilistiskt formad. Poängen är att det bröd man använder utrryck för Krist kropp, vinet (oavsett om det är med eller utan alkohol) är uttryck för Jesu blod. Att äta och dricka detta, är att få del av det Jesus har gjort för oss.
Läs mer i 1 Korinterbrevet kap 11:17 och framåt.

4. BÖNERNA. Naturligtvis är bönegemenskapen själva livsnerven för en kristen. Vi ska inte bara samtala Om Gud, vi ska samtala Med Gud! Varför? För att hjärtats längtan vill det! Bön är hjärtats samtal. Det är inte bara att begära, tvärtom, det är snarare att viska ord av kärlek till Gud, likaväl som att ropa ut sin förtvivlan. För mig är bön som att kyssa sin Älskade...

Islam har sina fem pelare. De liknar våra fyra B:n mycket!
1. TROSBEKÄNNELSEN
2. BÖNEN, fem gånger om dagen
3. FASTAN
4. ALLMOSORNA
5. VALLFÄRDEN till Mecka

Låt mig nu få jämföra:
- Trosbekännelsen att Gud är EN, delar vi helt med muslimerna.

- Bönen, javisst, dessa fem gånger om dagen påminner om klosterlivets tideböner som har samma mönster. Muhammed var säkert påverkad av de kristna miljöer som fanns i hans närhet.
I Vadstena Klosterkyrka är tidebönerna levande tre gånger om dagen, för "vanligt folk". Det är underbart att deltaga där! Men annars står det i 1 Tessalokikerbrevet kap 5:17 BED STÄNDIGT. Bönen är för mig ett sätt att andas, att alltid andas tillsammans med Gud.

- Fastan, ja där kan vi lära mycket av er muslimer! Ni tar det på allvar för att påminna er om dem som har det svårt. Jag lider av att vår fastetid före påsk inte är mer tagen på allvar. Men å andra sidan säger Jesus att vi inte ska stå i gathörnen och demonstrera vår askes, den ska göras "osynligt". För många år sedan bestämde jag mig därför att alltid ha känslan av fastetidens allvar med mig. Det betyder att jag avstår från att frossa under hela året. Jag säger nej till överflöd av mat.

- Allmosorna, det är detsamma som "den inbördes hjälpen". Varje söndag tar vi upp kollekt i våra gudstjänster. Utan jippo och TV-reklam ger vi trofast en gåva till de projekt som är fastställt från centralt håll. Givandet är ett särmärke för oss båda.

- Vallfärden - nej, det har vi inte som påbud. Dock kan en kristen kalla sig för "pilgrim" eftersom detta liv stundom är ett främlingsskap jämfört med livet hos Gud, som är "Hemma"!
Vi som har varit i JERUSALEM vet dock att den pilgrimsfärden ger en alldeles speciell dimenson åt trons liv.

Sammanfattning:
Många känner nog igen rubriken från barnprogrammet "Fem myror är fler är Fyra elefanter".
Islams Fem Pelare är ju fler än de kristna Fyra B:nen! Men till det yttre är det många likheter som vi kan ta fasta på.
Det som skiljer oss åt, är hur vi ser på Jesus.
Vem är han, egentligen?

Mer om detta senare.

Helene Sturefelt, en stadig pilgrimsvandrare på fyra ben!

1 kommentar:

  1. Helene,
    Kom på din debattartikel ang. islam och reaktionerna på den.
    Under hela mitt liv har jag aldrig mött något som blivit förföljd, misshandlad eller mordhotad av kristna, buddister, judar, hinduer o.s.v.
    Dock under de sista 20 åren har det passerat förbi ett pärlband (mestadels kvinnor) som råkat ut för islams avarter. Den sista hade fått förutom övriga skärsår ett kristet kors inskuret i armarna.
    Efter närkontakt med islam kan man inte annat än dra slutsatsen att islam är en illvillig ideologi helt i klass med kommunism och nazism camouflerad som religion för att kunna undandra sig kritik med hänvisning till trosfriheten.

    SvaraRadera