Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

lördag 10 april 2010

PÅVEN OCH PETRUS

Den förre, polske påven Johannes Paulus II

När Jesus gav uppdraget till Petrus att vara en herde för församlingen, kunde han väl aldrig tänka sig hur det skulle utvecklas. Från denna enkla lärjunge, till ett påvedöme som trott mer på sig själv än sin herre...
Katolska kyrkan är just nu i svårt oväder med sina skandaler och med en påvemakt som har glömt sitt ursprung:

- ... "du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min kyrka, och dödsrikets portar skall aldrig få makt över den. Jag skall ge dig nycklarna till himmelriket. Allt du binder på jorden skall vara bundet i  himeln och allt du löser på jorden skall vara löst i himlen."
Jesus, Matteus 16:18-19

Är det detta som ligger till grund för doktrinen om påvens "ofelbarhet"?


Det är så sorgligt.
Predikotexten imorgon handlar just om Petrus, hur han får chans till upprättelse. Tre gånger förnekade han och tuppen gol. Men tre gånger lät Jesus honom få frågan:
- Älskar du mig?
- Ja, herre, du vet att jag har dig kär.
Han fick bekänna lika många gånger som han förnekade.
Bristerna erkändes, de sopades inte under mattan. Så ska varje präst, biskop och påve bete sig. Erkänn din mänskliga svaghet! Låtsas inte att du är Gud!! Och låt ingen annan göra dig till det heller.

Tuppen sitter överst på många kyrktorn och vakar över bekännelsen. Uppmärksammar svikare... Inte för att döma, utan för att klara upp, reda ut.

Petrus utnämde inga kardinaler. Jesus skrudade inte Petrus i fina kläder med te-huva på huvudet... Nej, Jesus skrudade honom i sanning och kärlek. Med sandaler på fötterna. Fotriktiga vandringskängor.

Kebnekajse fjällmassiv. Pilgrimsvandrare.

Nuvarande påve Ratzinger har suttit vid makten i 5 år. Jag har svårt för hans attityd. Hela katolska kyrkan har en struktur som överlevt sig själv för länge sedan. Även vi i Svenska Kyrkan måste se över organisationen med jämna mellanrum. När den inte bär sin idé, utan blir till hinder, då måste den dö.
Men trons insida dör inte! Det är ju den som är levande!

En katolsk kvinna sa:
- Jag kan aldrig gå till min präst med äktenskapsbekymmer. Vad vet han om det? Vad vet han om samlivet mellan man och kvinna? Vad vet han om svårigheter i familjen? Han ska överhuvuvdtaget inte lägga sig i sexualiteten! Preventivmedel vet de ingenting om heller! Det är inte de som föder barn med smärta.. eller ska försörja dem...

Och hon fortsatte:
- Det är det förbaskade celibatet som ställer till det! De är så fixerade vid sitt kön att de inte vet hur de ska kanalisera sin sexualitet! De missbrukar sin makt och tror sig styra oss andra - i Guds namn! Bah!

På besök i Gdansk förra året, fick vi en utmärkt guidning i polsk historia. Här vid denna stadsdel, står den stora statyn av påven Johannes Paulus II. Påvens tal här, fick avgörande betydelse för folket att orka resa sig mot det kommunistiska förtrycket 1989.
- Vi kan inte nog betona hur viktig han fortfarande är för oss, sa  vår guide, han var en av oss.
Men, tillade han, påvens åsikter om privatlivet bryr vi oss inte så mycket om, det vet vi bäst själva...

Så, vad ska vi göra?
I god luthersk anda själva läsa Bibeln och samtala om vad som egentligen står där.
Sök gemenskaper som har ödmjukheten i centrum, inte pengar eller makt. Reformera din församling inifrån!

Och, kära bloggläsare, idag är det 50 år sedan den första kvinnan prästvigdes i Sverige. Tids nog blir det verklighet även i katolska kyrkan. Jag arbetar på det.... ; )

En sak till, vi får be för de polska statsmän som omkom i flygolyckan i morse... Det behövs goda, demokratiska krafter i Polen för att fortsätta föra landet framåt.

Ofullkomliga hälsningar
Helene Sturefelt

7 kommentarer:

  1. Jag har helt slutat debattera men en sista kommentar kommer här. Celibatet har inget samband med sexuella övergrepp. Jag tycker det är ett tecken både på outsäglig dumhet och slug manipulation att svenska medier, svenskkyrkliga präster och buffékatoliker gör gemensam sak på en grund som är direkt lögnaktig. Oberoende forskning visar - som de flesta tveklöst vet - att sexuella övergrepp är tiotals gånger mer vanligt i icke-celibatära miljöer, men ingen bryr dig det minsta lilla om den saken. Istället försöker ni göra en sanning av en lögn.

    SvaraRadera
  2. Bästa Bitte, de sexuella övergreppen inom kyrkorna är en gemensam skamfläck som vi alla lider av.
    Jag tror inte att de offer som gått ut och berättat om sexuellt utnyttjande, gör det som en "slug manipulation", utan snarare som ett rop på hjälp.
    Sedan har jag dessutom hört flera unga katolska män berätta om sin kallelse till prästämbetet, men inte känt sig kallade till celibatet.
    Här finns stora problem att ta tag i.
    Och du, Kristi kropp är EN, även om vi tillhör olika samfund. Lider en del, så lider vi alla.
    Guds frid till dig.
    HS

    SvaraRadera
  3. Tidningen DAGEN skrev 26 mars 2010:
    "Nyligen bad påven Benedikt XVI offren om ursäkt för övergrepp som präster i Irland gjort sig skyldiga till."
    HS

    SvaraRadera
  4. http://www.kyrkanstidning.se/nyheter/?ew_0_a_id=13416

    Biskop Arborrelius kommenterar övergreppen i Kyrkans Tidning.
    HS

    SvaraRadera
  5. Hej Helen. När jag först stötte på din blogg så blev jag glad över att jag hade hittat ännu en kristen blogg som jag kunde gotta mig i, men denna lycka omvandlades snart till en besvikelse.
    Jag är fortfarande glad över att du skriver om Kristus, men som du själv sa "Kristi kropp är EN, även om vi tillhör olika samfund." Därför blev jag ledsen av att läsa hur du skriver så respektlöst om den katolska kyrkan. Som om den Svenska kyrkan är felfri och den katolska så felaktig.

    Vad tror du att Jesus tycker om den här splittringen och smutskastningen bland oss kristna? Jag tror personligen att han är besviken över oss. Vi måste lära oss att vi är EN KROPP I KRISTUS som du själv skrev och sluta upp med att peka fingret på varandra som om vi själva vore så mycket bättre. Jag kan hålla med dig om att den katolska kyrkan inte är felfri, men det är ingen av dagens kyrkor om jag ska vara helt ärlig. Vi är människor och vi människor felar såsom Petrus. Låt oss istället jobba och verka för att enas istället för att splittras ännu mer. Jag skulle ha älskat den här bloggen om den handlande om Kristus och ett liv i kärlek istället för smutskastning av andra samfund. Det är synd egentligen...

    SvaraRadera
  6. Att lyfta fram kritik är inte att smutskasta. Det är att vilja vara ärlig och söka nya vägar. Ingen mår bra över att dölja det som är fel.
    Svenska kyrkan har t ex behandlat våra egna samer på ett mycket tråkigt sätt. För en tid sedan bad ärkebiskopen offentligt om förlåtelse för detta. Nu finns det statligt stöd för att bygga upp kyrkohandböcker på samiska. Men det började med att felaktigheterna drogs fram i ljuset. Det måste även katolska kyrkan tåla. Då kan det bara bli bättre.
    Läs gärna nästa inlägg.
    Minns du orden i evangeliet:
    - Det som varit dolt skall ropas ut på taken...

    En högst ofullkomlig men vetgirig medvandrare
    HS

    SvaraRadera
  7. Gino Vannelli sjunger för påven JP II "Parle per mio padre".
    http://www.youtube.com/watch?v=V0LJWe09aNU&feature=related

    Kan någon översätta?
    HS

    SvaraRadera