Sidor

UNDER GUDS BESKYDD

Välkommen att dela mina tankar om Tro och Liv!

söndag 23 maj 2010

ANDENS FRUKTER


Glad Pingst!
Jag är visserligen "påskvän" men idag är det Kyrkans Födelsedag - Grattis till de 2010 åren...
Vi har firat med högmässa, pilgrimsvandring och helig dans. Påskbuffé, tårta, frukt och ost.
Stadsborna åkte upp till ljuvliga skogen i HOLMAMÅLA.

Vi firar den helige Andes utgjutande över församlingen. Som döpta har vi del av Guds goda Ande. I hans närhet växer dessa frukter fram i våra liv, ofta utan att vi själva märker vad som är på gång.

Jag vill dela med mig av pilgrimsvandringens meditation kring Andens Frukter.
Galaterbrevet kap 5:22-23.
Orden blir som en biktspel, ja en backspegel för vår egen samtid. Orden kan visa oss en brist, en styrka eller en längtan.
Ordens motsats hjälper oss också att se vad det handlar om.
Och som alltid, gåvan säger någon om gåvans Givare...

SJÄLVBEHÄRSKNING
Motsatsen: lev ut allt du känner med en gång. Men Guds Ande hjälper oss att invänta rätt tillfälle. För att våra känslor ska hjälpa oss, måste situationen vara rätt. Vrede, skratt, trötthet - allt har sin tid.

ÖDMJUKHET
Motsatsen: Högfärd. Vårt stora Ego tillåts ta alldeles för stor plats. Men Anden vill leda oss till att bli mjuka inför vårt öde. Egot får lära sig underordning, att böja sig under ... Gud...
Jesus ödmjukade sig ända in i döden på korset. Vilken förebild!

TROFASTHET
Motsats: Trolöshet. Byt elbolag! Byt teleoperatör! Byt skjorta. Byt partner - "Temptation Island". Hela vår tidsanda andas trolöshet. Det är inte lätt att vilja gå en annan väg. Fråga är: är vi trofasta mot vår tro? Gud är trofast mot oss! Svarar vi an på det?

Godhet..

GODHET
Motsats: Ondska. Gud är God - Good. Det är så skönt att möta goda och snälla människor. Världen betraktar ofta dem som mesiga, inte tillräckligt smarta. Gud är all godhets källa. Där får vi vara.

VÄNLIGHET
Motsats: Fientlig. Vän = mild, vän = kompis. Ordet säger något om Gud, att Gud är vår vän! Vad händer med din tro när Anden vill hjälpa dig se Gud som din vän? Gud är inte din fiende. Fiendskapen kommer någon annanstans ifrån.

TÅLAMOD
Motsats: Otålig. Munken bad: Ge mig tålamod, nu, Genast!!... Gud talar till oss. När han säger "vänta, ha tålamod", då är det också ett svar. Vad behöver du invänta?
Vårt samhälle stressar oss: Allt Nu på en gång. Kräftor påsk, semlor till nyår. Individens lust tränger ut det gemensamma. Guds Ande vill hjälpa oss komma in i det goda kollektivet, där vi inväntar varandra.

FRID
Motsats: Oro. Vårt språk har två ord för "shalom": Frid för själslig balans och Fred för yttre balans och rättvisa.
Guds Ande vill visa oss att denna frid är till för oss var och en. Jesus Kristus ger oss en frid som övergår allt förstånd! När hörde vi det ordet i samhällsdebatten, eller i sjukvården?

GLÄDJE
Motsats: Sorg. Vänner, sörj när sorgen kommer! Men se till att också sluta fred med sorgen så att den inte tar över. Jesus har kommit till oss för att vår glädje ska flöda över! Denna andliga frukt säger något om Guds väsen...

KÄRLEK
Motsats: Likgiltighet. Den övermåttan största gåvan och vägen att gå, är kärleken - den som ger av sig själv. Om vi bara kunde ana en liten bit av hur oerhört mycket Gud älskar oss, så... Vi är himmelens barn på jorden, indragna i Guds gemenskap, oberoende vad vi känner eller vad vi begriper... Att leva nära Jesus formar oss till att bli kärleksfulla människor.

Vilken underbar Pingstdag! Grattis än en gång, Kyrkan!
Frukt-ansvärt tacksamma hälsningar

1 kommentar:

  1. Tack...det är nytt för mig...varje färger har motsats färger också... genom det bygga en tavla som förena sig alla färger
    Önskar många öm vårfärger !

    Kristina-Anastasia

    SvaraRadera